Page content

article content

Moet een hond gewassen worden?

Vaak gehoord:  ‘een hond hoeft niet gewassen te worden, dat is slecht.’ Ook jij zult dit al vaak gehoord hebben. Een voor een deel ben ik dat met je eens, maar laat ik dat even verder uitleggen: Verzorgingsproducten voor de hond… te kust en te keur. Zo ontzettend veel en op elke hoek van de straat te koop. En daar zit nou net het probleem. Het merendeel van de verzorgingsproducten voor de hond zijn gemaakt voor de mens. En ook hiervoor geldt: hoe goedkoper hoe beter! (maar ook dat is weer voor de mens)

Helpen

Al jaren zit ik in dit vak en ben begonnen als hondentrimster. Een werelds vak waar je veel leert over honden, de huid en de vacht van honden met al de problemen die hierbij voorbij komen. Maar het meeste heb ik geleerd over de mens en zijn gedachten over de verzorging van de hond. De gedachten van de klanten en die van mijzelf kwamen na een tijd niet meer met elkaar overeen. Ik had dit vak gekozen voor de honden om ze te helpen. En dan bedoel ik het totale plaatje en niet alleen de klitten uit de vacht halen!

Reuk

Ruim twee tot drie uur lang ben je bezig om de vacht van de hond weer klitvrij en in het juiste model te krijgen. Daarbij werden de oren ook schoongemaakt en de nageltjes weer fijn kort geknipt.  Natuurlijk hoort er ook een wasbeurt bij, maar dat is in het geheel hetgeen wat het minste tijd in beslag nam, maar door de klant als belangrijkst werd gezien. Niet de wasbeurt op zichzelf maar hoe de hond rook. Want het is toch heerlijk als je hond bij je komt en dan zo’n lekkere geur van veldbloemen je reukorgaan in dwarrelt.

Verkeerde toevoegingen

Na verloop van tijd begon het mij steeds meer tegen te staan. Want een hond hoeft niet naar ‘zee-fris’ of ‘veldbloemen’ te ruiken. Een hond is een hond. Enig idee waarom de hond zo graag over de grond schuurt als hij gewassen is? Juist!  Om die onnatuurlijke geur eraf te krijgen. En al die andere toevoegingen in de shampoos die ervoor moeten zorgen dat uw hond met één wasbeurt een metamorfose heeft ondergaan. Want de één zorgt voor een donkere vacht, de ander maakt het wit juist weer witter. Zijn we de hond aan het wassen of een cosmetische behandeling aan het geven? En weer een andere ‘schuimt zo lekker veel.’ Dit is ook weer zo’n toevoeging dat alleen voor de mens iets doet. Want ‘schuimt het veel dan wast het ook goed’, is vaak de gedachte. En dan nog de kleuren en de geuren in de producten. Alle regenboogkleuren zijn er verkrijgbaar en dan nog het liefst met een parelmoerglans; prachtig! Maar al die kleurstoffen zijn overbodige toevoegingen om nog maar niet te spreken van de onnatuurlijke kant van dit verhaal. En als laatste de heerlijke geuren: enkel en alleen erin gestopt om de menselijke neus te behagen en zeker niet de hondenneus. Overbodig om te zeggen, maar die ruikt zoveel sterker als onze mensenneus. Dus kun je zelf invullen wat een geur met de hond doet. Daarnaast zijn de meeste geuren gemaakt op basis van alcohol wat ervoor zorgt dat de huid weer uitdroogt.

In de loop der jaren ben ik mijzelf steeds meer bewuster gaan maken om de hond in zo’n natuurlijk mogelijk positie te laten. Dus ik heb alle prachtige, kleurrijke en fantastisch ruikende producten weg gedaan. Ik kies voor de hond! En wanneer je een product gebruikt aangepast aan de PH-waarde van de hondenhuid, zonder toegevoegde geuren en kleuren, transparant is in alle opzichten en direct de huid weer voorziet van een vetlaagje, dan is het echt geen enkel probleem om je hond te wassen. Sterker nog: je kunt de huid en vacht hierdoor verbeteren. Want elke hond verdient het om een goede huid te hebben;  een belangrijk orgaan waar goed voor gezorgd moet worden.
En daarmee kom ik weer terug bij de stelling aan het begin van deze pagina:  een hond hoeft niet gewassen te worden, dat is slecht. Inderdaad, wanneer je de producten gebruikt zoals hierboven beschreven. Maar met zuivere, natuurlijke producten die speciaal voor je hond gemaakt zijn is het een weldaad voor de huid.

Ik heb voor de hond gekozen… doe jij dit ook?

Klik hier voor natuurlijke verzorgingsproducten

Comment Section

0 reacties op “Moet een hond gewassen worden?

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website