Page content

article content

Het belang van een gezonde huid

Wist je dat de huid van je hond het grootste orgaan is? Naast de vacht beschermt de huid je hond tegen ongewenste factoren van buitenaf. Je kunt je dus voorstellen wat er gebeurt als de huid kwetsbaar en broos is… een feestje voor ziektekiemen en parasieten! Heel belangrijk dus dat de huid goed en gezond moet zijn en blijven!

Afweermechanisme

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen en afgeschermd met een vettig beschermingslaagje dat een natuurlijk afweermechanisme is. Door verschillende factoren kan dit vetlaagje aangetast zijn en een droge huid veroorzaken. Witte huidschilfers zijn een symptoom van een beschadigde droge huid.  Maar ook regelmatig krabben is een teken dat de huid trekkerig aanvoelt. Net zoals bij ons wanneer we onze huid te weinig verzorgen en droog en trekkerig aanvoelt.

Oorzaken

De oorzaken hiervoor kunnen zijn: voeding met te weinig oliën /vetten, na een winterperiode waar de kachel veel aan is geweest waardoor de huid uitdroogt, zwemmen in zee, te weinig borstelen of juist teveel wassen met een verkeerde shampoo!

Wat te doen?

Wanneer je merkt dat je hond een droge huid heeft is het belangrijk ervoor te zorgen dat zich dit herstelt. Anders blijft hij krabben en voor je het weet heeft hij een ‘hotspot’ of kale plek die zelfs nog kan gaan ontsteken.  Dat wil je natuurlijk niet.

Eigenlijk is een droge huid goed op te lossen! We moeten er ‘gewoon’ weer voor zorgen dat de huid teruggevet wordt.

  • Zorg voor een goede voeding met genoeg oliën / vetten (bijvoorbeeld Zalmolie of Omega 3-6 vetzuren)
  • Borstel regelmatig de vacht van de hond. Ook als hij een korthaar is! Door te borstelen stimuleer je de talgkliertjes van de huid, die talg afscheiden en over de huid verdelen. Talg is een vettige substantie. Daarnaast stimuleer je de bloedsomloop wat ook weer goed is voor de huid. Mensen met een korthaar-hond vergeten dit nog regelmatig. Ze gaan ervan uit dat een kortharige vacht niet geborsteld hoeft te worden. Ook een kortharige hond heeft dode losse haren die eruit gehaald moeten worden en heeft daardoor zeker een borstelbeurt nodig!
  • Was je hond met een goede verzorgende shampoo. Heel belangrijk: met een GOEDE VERZORGENDE SHAMPOO. Lees daarover hier meer.

Voor een goede voeding klik hier.

Comment Section

0 reacties op “Het belang van een gezonde huid

Plaats een reactie


*


Phoenix WebsitePhoenix Website